EMDR

Home » EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (afgekort EMDR) is een therapeutische interventietechniek die voornamelijk wordt toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken, die wordt ingezet bij bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Verwerken van traumatische ervaringen

Tijdens een EMDR-behandeling wordt van de cliënt gevraagd om terug te denken aan de gebeurtenis, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die daarbij horen. Zodra het verwerkingsproces kan beginnen, wordt het voor de geest halen van de traumatische gebeurtenis gecombineerd met een afleidende stimulus. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en te vragen wat er in de gedachten naar boven komt.

Minder pijnlijke gevoelens

De behandeling richt zich op veranderingen in de gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die betrekking hebben op de traumatische gebeurtenis. Daardoor kan aan de gebeurtenis een minder pijnlijke lading gekoppeld worden in de beleving van de cliënt.

EMDR kan helpen bij:

  • posttraumatische stressstoornis
  • meervoudige trauma’s
  • angstklachten
  • chronische pijn
  • negatief zelfbeeld